فهرست ها
- خانه
- اخبار واطلاعیه
«کتاب خوان ماه» ویژه اسفند
منابع طرح «کتاب خوان ماه» ویژه اسفند ۱۴۰۲ معرفی شد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه اسفند ۱۴۰۲ با با هدف تبیین منویات رهبر معظّم انقلاب اسلامی برای ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه، دسترسی همگانی به کتاب، لزوم معرفی کتابهای مفید برای پرورش فکری آحاد مختلف مردم جامعه و همچنین ارتقای فضایل اخلاقی و فرهنگ عمومی از طریق مطالعه کتابهای مفید و فاخر در سطح کشور و ارائه کتاب های «قبلهی آخرین» از دفتر نشر معارف، «اسرار ماه رمضان» از انتشارات فیض فروزان، «ماجرا هنوز تمام نشده» از انتشارات سوره مهر و «درخت بخشنده» از انتشارات فنی ایران معرفی شد.
قبلهی آخرین/ پدیدآور: مسعود عالی؛ ناشر: دفتر نشر معارف؛ تعداد صفحات: ۲۷۲
این اثر، سلسله مباحثی است که در برنامۀ «سمت خدا» از شبکۀ سوم سیمای جمهوری اسلامی ایران با عنوان «یادی از امام عصر (عجل الله فرجه الشریف) برگزار شد. توجه استاد مسعود عالی به ارائهی مطالب به بیانی ساده و روان در عین حال متقن و عمیق و نیز بهرهگیری تأثیرگذار و البته عالمانه از آیات، روایات، به ویژه حکایات معتبر، اشعار و تمثیلها در انتقال مفاهیم مهدوی از ویژگیهای مهم و برجستهی این مجموعه است.
برخی از مباحث تأملبرانگیز فصول پنجگانهی جلد نخست عبارتند از: ضرورت معرفتِ اضطرار به حجت الهی و آثار کسب آن و تبعات فقدان آن؛ موانع اجابت دعا و دلایل تأخیر در اجابت و گونههای اجابت دعا؛ ویژگیهای عام و خاص امام زمان علیهالسلام؛ دلائل حیات امام زمان عجل الله فرجه الشریف؛ جلوههای رحمت گستردهی مهدوی و آثار آن؛ علل غیبت امام زمان علیهالسلام و ارکان ظهور آن حضرت؛ ملاقات با امام زمان علیهالسلام در عصر غیبت و انواع دیدار با آن حضرت؛ ابعاد و عرصههای عدالت در عصر ظهور و سیرهی عادلانه امام زمان علیهالسلام در آن دوران؛ شیطان در عصر ظهور و... . از مهمترین عناوین مذکور در جلد دوم نیز میتوان به این موارد اشاره کرد: کتابهایی که به فرمان امام زمان علیهالسلام نوشته شدند؛ منابع پیشگوییهایی یهود و برنامهریزی و عملکرد آنها بر اساس این پیشگوییها؛ ساختن جامعهی منتظر؛ پرهیز از گناه مهمترین مصداق ادب نسبت به امام زمان علیهالسلام؛ اسرار زمانها و مکانها؛ احترام به نامها، منسوبین، مکانها و زمانهای منسوب به امام زمان؛ عهد با بنیآدم در مسئله توحید و ولایت؛ بیعت با شیطان؛ ادای حقوق مالی؛ نقش زیارت و توسل در تجدید عهد و حفظ ایمان و ربط با امام زمان علیهالسلام؛ تبعیت از مرجعیت و ولایت فقیه؛ بداء در علائم حتمیه ظهور؛ چگونه جمعکردن نزدیک دیدن ظهور و تعیین وقت نکردن؛ امکان تأخیر و تعجیل در امر فرج؛ چگونگی غربتزدایی از امام زمان علیهالسلام؛ چگونگی یاری رساندن به امام زمان علیهالسلام در عصر غیبت و... .
اسرار ماه رمضان و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب انس با قرآن کریم ؛ پدیدآور: محمدتقی فیاضبخش
ناشر: فیض فروزان؛ تعداد صفحات: ۲۱۴
کتاب اسرار ماه رمضان، درباره «اسرار ماه مبارک رمضان و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب انس با قرآن کریم» سخن میگوید. ادب حضور مجموعهای شش جلدی است که به آداب و مراقبات مهمترین ایام سال در نزد اهل معنا میپردازد؛ اوقاتی که در فرهنگ اهل بیت علیهم السلام فرصتی ویژه برای سیر و سلوک توحیدی معرفی شدهاند. این ایام عبارتاند از: سه ماه ارجمند رجب، شعبان و رمضان، اربعین موسوی (یعنی ماه ذی القعده، دههی اول ذی الحجه) و ایام سوگواری حسینی علیه السلام در محرم و صفر. کتاب حاضر، عصارهی دستورات اخلاقی و عبادی و همچنین معارف توحیدی پیرامون ماه رمضان، بنا بر مکتب تربیتی علامه طباطبایی رحمة الله علیه است. ویژگی مهم این کتاب آن است که مؤلف برخی لطایف و ظرایفی که خود از محضر اساتید اخلاق و سیروسلوک، بهویژه مرحوم آیتالله سعادتپرور دریافت نموده را به تناسب مباحث ذکر کرده است. جایگاه ماه مبارک رمضان و روزهی آن در تهذیب نفس؛ راهبردهای عملی برای بهرهگیری بهتر از ماه رمضان (اعم از توصیههای تغذیهای و سبکزندگی در کنار توصیههای سلوکی)؛ بایستهها و آداب انس با قرآن کریم؛ گامهای نخستین تدبّر در قرآن کریم؛ مراقبه در ماه مبارک رمضان؛ شبزندهداری و دعا و مناجات؛ توسل به حضرت زهرا سلام الله علیها (که باطن شب قدر هستند) و نیز امام زمان ارواحنا لتراب مقدمه الفداه در ماه مبارک رمضان و به خصوص در شبهای قدر؛ شب آخر و لحظهی وداع با ماه مبارک رمضان؛ شب و روز عید فطر؛ برخی از مهمترین مباحث این کتاب را شامل میشوند.
ماجرا هنوز تمام نشده؛ پدیدآور: مهدی میرکیایی؛ ناشر: انتشارات سوره مهر، تعداد صفحات: ۱۶۷
این کتاب جذاب، خوشخوان و مهیج و عمیق که جلد ۱۳ از مجموعهی سرگذشت استعمار است و البته برگزیدهی جایزهی کتاب سال جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۰، ماجرای روزهایی را روایت میکند که استعمار با کشف نفت، جای پای خود را در کشورهایی مثل ایران بیش از پیش محکمتر کرد.
کتاب با بیان چگونگی رشد جان دی راکفلر یهودی در صنعت نفت ایالات متحده مباحثش آغاز میشود، به راهکارهایی کثیفی که او برای به زانو درآوردن رقیبان و تبدیل کردن استاندارد اویل به بزرگترین شرکت نفتی در آمریکا منتهی شد. از طرف دیگر نیز در باب خاندان یهودی روتچیلدها ثروتمندترین خاندان در اروپا و چگونگی رشد شرکت شل و تجارت نفتی آنها و رقابتشان با راکفلرها مطالب را بیان میداد. این دو مقدمهای است که نشان میدهد چه شد پای غرب به جنوب غرب آسیا (خاورمیانه) به منظور دستیابی به نفت و کاهش هزینهی استخراج، تولید و حمل و نقل سوخت باز شد. ضلع سوم استخراج نفت در سال ۱۸۹۰ رویال داچ زیر نظر پادشاهی هلند در اندونزی که جزء مستعمرات هلند در آن زمان بود به صنعت نفت جهانی ورود پیدا میکند؛ پس از کشمکشهای فراوان شل و روایل داچ با هم متحد میشوند و اینک نبرد بزرگ فرا میرسد. از اینجا به بعد بیان میشود که چگونه یک سرمایهدار انگلیسی به نام ولیام ناکس دارسی با کمک سفارت انگلستان میتواند با نیرنگ روسها را که مانند انگلیس در آن زمان در ایران هر جولانی که میخواستند میدادند را فریب دهند و قرارداد ننگین نفتی دارسی را که به مدّت هفتاد سال اعتبار داشت با مظفرالدین شاه منعقد کنند و به این شکل «شرکت نفت ایران و انگلیس» متوّلد شد. بیشترین غارت ممکن از نفت ایران در خلال جنگ جهانی اول که انگلستان به شدّت به نفت نیاز داشتند انجام شد!
ضمن اینکه در کتاب چگونگی فروپاشی عثمانی و ایجاد کشورهای جدید توسط عمدتاً انگلستان با حکامی دستنشانده و مطیع انگلیسیها بیان میشود و بحث استخراج نفت در این کشورها نیز بیان میشود. در ادامه نیز داستان مهیج و پر عبرت پشت پردهی نفت و استعمار جهانی به زیبایی تا رخدادن انقلاب اسلامی ایران و بعد از آن ادامه مییابد. خواندن این اثر کمنظیر (اگر نگوییم بینظیر) برای نوجوانان و جوانان، بزرگسالان و حتی سالمندان مفید و جذاب و پر از عبرت و شگفتی خواهد بود.
درخت بخشنده/ پدیدآور: شل سیلور استاین؛ مترجم: هایده کروبی: ناشر: شرکت انتشارات فنی ایران
کتابی ساده ولی بسیار عمیق، کتابی که هم خردسال چهارساله میتواند به کمک والدینش آن را بخواند، هم نه تنها برای والدین این خردسال میتواند جذاب باشد، بلکه برای پدربزرگ و مادربزرگ این خردسال نیز میتواند بسیار جالب توجه باشد. در عین سادگی حکمت عمیقی در این کتاب ساری و جاری است. کتاب دربارهی دوستی یک پسربچه با درخت است و درختی که هر بار کودک به سراغش میاید با سخاوت به او عطا میکند. به مرور پسربچه بزرگ میشود و گرفتار عشق و روزمرگی میشود، اما هر بار که به بهانهای به نزد درخت باز میگردد، این درخت است که با وفاداری و سخاوت همچنان آنچه دارد را به او بذل میکند و در پایان:
«و پس از مدّتها پسر (که اکنون پیرمردی کهنسال شده بود) دوباره برگشت.
درخت گفت: «پسرم مرا ببخش، هیچ چیز دیگری ندارم که به تو بدهم. سیبی باقی نمانده.»
پسر گفت: «با این دندانهای فرسودهام نمیتوانم سیب بخورم.»
درخت گفت: «شاخهای هم ندارم که روی آن تاب بخوری»
پسر گفت: «من پیرم و نمیتوانم تاب بخورم.»
درخت گفت: «تنهای هم ندارم که از آن بالا بروی» (تنه را خود پسربچه بریده بود و فروخته بود!)
پسر گفت: «من آنقدر خستهام که نمیتوانم از شاخهات بالا بروم.»
درخت آهی کشید و گفت: «متأسفم»
«کاش میشد چیزی به تو بدهم ولی چیزی برایم نمانده، من کُندهای پیرم. متأسفم ...»
پسر گفت: «دیگر به چیزی زیادی نیاز ندارم. از آنجایی که بسیار خستهام، فقط جایی آرام میخواهم که استراحت کنم.» درخت گفت: «خب» و تا جایی که میتوانست قامت خود را راست کرد. «خب. کندهی پیر به درد نشستن و استراحت کردن میخورد. بیا پسرم، بنشین و استراحت کن.»
و پسر نشست و درخت خوشحال بود ... .